Sări la conţinut

Copilul Divin – O carte mai mult sau mai putin eretica

februarie 24, 2009

Copilul Divin – Pascal Bruckner

o prima (a mea) recenzie de carte

pascal-bruckner

Louis, copilul divin, supranumit pe alocuri un al doilea Mesia, depaseste acest rang, in primul rand prin refuzul sau de a se naste, astfet absolvindu-se de pacatul originar si in al doilea rand, preluand rolul si luand locul lui Dumnezeu in lume, insa din ipostaza unui Dumnezeu organic. Louis nu este o divinitate abstracta, detasata, ci una palpabila, cauza a tuturor manifestarilor omenesti de la aparitia lui mai departe. Acesta intrupeaza un soi de divinitate regresiva, amintind cititorului de vechile legende grecesti in care zeii Olimpului, pe langa statutul lor de divinitati, aveau si insusiri materiale, vicii si totodata inevitabilele pofte trupesti. Louis intruchipeaza un fel de zeu al raului, o alteritate a diavolului care nu este menita doar sa ii traga in ispita pe oameni, ci sa se piarda si el la randul sau in ispita carnala.

Louis instaureaza din nou haosul in lume si provoaca o regresi in timp, o involutie a umanitatii, ducand lumea inapoi  la ideea renascentista de evitare a dificultatilor vietii printr-un “regresum ad uterum” dus la extreme. Louis, acest personaj luciferic, se razvrateste impotriva lui Dumnezeu, insa, spre deosebire de “ingerul cazut”, acesta chiar reuseste sa anuleze imaginea divinitatii, luandu-i locul. Insa, in inchisoarea lui organica, lipsa conceptului de transcendentalitate il face vulnerabil lumescului si placerilor trupesti, carnalitatii, provocandu-i declinul si intr-un final caderea din gratiile divinizarii omenirii.

copilul_divinInaginati-va un Dumnezeu care priveste un film erotic si care se autostimuleaza pentru a obtine placerea trupeasca, interzisa statutului sau de auto-proclamata zeitate. Louis doreste sa repare greseala lui Dumnezeu si sa distruga lumea prin puterea cuvantului, la fel cum Dumnezeu a creat-o. Insa, aflat in fata faptului, acesta esueaza fatal, provocandu-si totalul decline. Louis preia rolul de Mesia, insa la un alt nivel deoarece el nu vindeca trupul si sufletul, ci intelectul omenirii. Prin finalul esuat al Mesiei, Bruckner incearca sa sugereze ca daca Isus nu ar fi fost rastignit pe cruce, s-ar fi dovedit a fi un sarlatan, la fel ca si Louis si nu ar mai fi fost ridicat la rangul de salvator al omenirii.

Umanitatea lui Bruckner este caracterizata ca fiind o masa incapabila de a gandi pe cont propriu, o masa usor de manipulate, aflata la culmea disperarii, care cauta cu ardoare sa urmeze o idee usor superioara.

Conceptul “Copilului Divin” e bazat pe idei filosofice simple, evaluand si punand in practica mari concepte ale unor filosofi consacrati, precum Kant si Nietzsche. Ideea de “Dumnezeu a murit” al celui din urma capata aici alte dimensiuni. Dumnezeu nu a murit, ci pur si simplu a uitat de lume, a abandonat-o, dezgustat de usuratatea ei. De asemenea si ideea lui Kant ce spune “lumea exista doar pentru ca eu exist, iar daca eu mor si ea va muri odata cu mine”, este dusa la extreme de catre mica erezie numita Louis, care se considera a fi propria sa creatie, iar odata cu el va sfarsi totul.

O concluzie ar putea fi faptul ca orice fiinta care se ghideaza dupa principiile umane, care prezinta orice fel de sentiment uman, nu are posibilitatea de a transcede catre nemurire, catre divinizare. Louis nu poate deveni mantuitorul umanitatii din moment ce toate actiunile si toate conceptele lui sunt ghidate de un singur sentiment: ura.

One Comment leave one →
  1. Cori permalink
    februarie 24, 2009 1:50 pm

    Foarte frumoasa concluzia! Felicitari;)..mai ales pentru faptul ca mi-ai trezit interesul pentru aceasta carte, pe care am rasfoit-o deseori prin librarii :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: