Sări la conţinut

Bai Laci?….vrei Ardealul?

octombrie 6, 2008

Ungurii din asa-zisul “Tinut Secuiesc” se vor liberi, independenti, cu scoli in limba maghiara, cu presedinte (in limba maghiara)…..cu romanii care mai locuiesc acolo (si ei tot in limba maghiara)…… asa ca tot ce ramane este sa intrebam ca intr-o gluma spusa intr-un show de stand-up comedy din Cluj “Bai Laci?….Vrei Ardealul?”

Consiliul National Secuiesc a cerut organizarea unui referendum oficial pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc in data de 30 noiembrie, aceeasi zi in care se desfasoara alegerile parlamentare, si cu doar 24 de ore inainte de “Ziua Nationala a Romaniei”. (9am)

Daca va fi aprobat, referendumul organizat pe data de 30 noiembrie va consta in adresarea unei intrebari simple cetatenilor din Sfantu Gheorghe, la care acestia vor trebui sa raspunda cu Da sau Nu. Intrebarea va fi:  „Sunteti de acord cu modificarea delimitarii teritoriale a judetului Covasna conform initiativei legislative «Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc», in vederea infiintarii unitatii administrativ teritoriale autonome Tinutul Secuiesc si cu apartenenta municipiului Sfântu Gheorghe la aceasta unitate administrativ teritoriala?

Adica?….cum sta treaba?

Totul este foarte simplu, maghiarii din asa-zisul “Tinut Secuiesc” considera ca se pot intretine singuri si ca le-ar fi chiar mai bine fara restul tarii. Nu se poate contesta faptul ca autonomia ar duce la o crestere economica a acestei regiuni, dar pe noi, restul, cu ce ne ajuta treaba asta? Noi, romanii, dupa ce le-am dat scoli, drepturi prea multe, le dam si o parte a tarii…ca doar suntem tare generosi…asa din fire.

Potrivit proiectului de autonomie, Tinutul Secuiesc ar urma sa devina o regiune autonoma cu drept de adoptarea si exercitarea unei politici proprii regiunii. Teritorul regiunii autonome ar cuprinde : Covasna, Harghita si scaunul istoric Mures, care apartine judetului Mures. Proiectul promite ca autonomia nu ar afecta integritatea teritoriala a Romaniei si nici suveranitatea nationala.

Oficialii UDMR considera ca judetele care ar urma sa apartina Tinutului Secuiesc se pot intretine singure din punct de vedere economic, avand chiar o crestere a economiei odata cu infaptuirea autonomiei.

„Viitorul Tinutului Secuiesc, inclusiv al zonei Ciuc, il vor asigura intreprinderile mici si mijlocii„, a declarat vicepresedintele organizatiei teritoriale Ciuc a UDMR, Laszlo Gyerko. (9am)

Autonomia…o prioritate mai mult sau mai putin vadita

Liderul UDMR, Marko Bela, evita mereu sa vorbeasca despre planurile partidului sau legate de infaptuirea autonomiei. Acesta se refera la acest subiect doar prin replica diplomatica “programul nostrum de guvernare pentru urmatorii 4 ani reprezinta modernizarea Ardealului si autonomia”. UDMR pretinde ca ei nu doresc neaparat o separare de restul tarii a Tinutului Secuiesc, ei dorind doar o autonomie culturala, care “ ar ajuta la pastrarea identitatii nationale”, cum declara insusi Marko.

„Vorbiti voi numai ungureste….de abia ramaneti blocati acolo”

Liderii maghiar incurajeaza “analfabetismul” comunitatii maghiare. Tinand cont ca oricum o mare parte din ungurii care traiesc in Ardeal habar nu au sa vorbeasca, citeasca si sa scrie corect in romana (sa nu inteleaga nimeni ca am zis deloc….ca mai stiu si ei ceva…unii chiar multe….dupa interes), liderii UDMR ii incurajeaza mai departe sa ramna la acest stadiu.

„Bilingvismul ar insemna ca, in anumite unitati administrativ teritoriale, cele doua limbi, romana si maghiara, sa aiba un statut egal, ceea ce nu exista in acest moment. In programele noastre viitoare trebuie sa existe acest deziderat, sa stimulam masuri concrete.”, a declarat Marko.

Deci…se vrea ca in viitorul apropiat maghiara sa fie a doua limba oficiala. DAR….nu in Romnania, nu in Transilvania…ci doar asa in regiunile in care exista un procent mai mare de locuitori unguri.

Asa deci….le dam scoli, le dam drepturi, le dam tara….

2 comentarii leave one →
  1. aprilie 5, 2009 11:01 pm

    Luand in considerare constitutia Romaniei: „ARTICOLUL 1
    (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.” nu inteleg (pentru ca sunt mai prost de felul meu) care-i faza cu inependenta. Trebuie sa recunosc ca sunt un ungur (dar nu din secuime), hai sa facem autoomie si independenta, dupa care hai sa bagam viza. Comentarii???????????

  2. aprilie 5, 2009 11:03 pm

    Luand in considerare constitutia Romaniei: „ARTICOLUL 1
    (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.” nu inteleg (pentru ca sunt mai prost de felul meu) care-i faza cu inependenta. Trebuie sa recunosc ca sunt un ungur (dar nu din secuime), hai sa facem autoomie si independenta, dupa care hai sa bagam viza. Sa vedem cine cum se va descurca. deci ce face Ardealul (dupa spusele unei cunostinte de Moldova „las’ sa lucrieze ardeleniii ca noi oricu, n-avem ce face si statul nie da bani”)Comentarii???????????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: