Sări la conţinut

Mult zgomot pentru nimic (reluarea)

iunie 13, 2008

Nu imi place sa fac asemenea chestii, dar totusi de data asta voi face o exceptie…asa, din orgoliu. Voi relua un material publicat in Informatia de Cluj in luna aprilie a acestui an. Stiu ca a trecut ceva timp de atunci insa abia ieri am vazut un comentariu dat articolului. Si in plus, momentul in care l-am publicat a fost cel mai penibil moment din activitatea mea jurnalistica de pana acum…asa ca tin sa ma revansez aici. Ei bine totul a inceput intr-o seara cand un amic m-a rugat sa fac un reportaj despre un proiect din care facea el parte. Proiectul se intitula LOFT si era organizat si sponsorizat de catre British Council si Fundatia PATRIR. Acest proiect avea in vedere promovarea ideii de multiculturalitate prin diverse actiuni umanitare si avea sa aiba un final „exploziv” in care voluntarii proiectului urmau sa stranga si sa doneze niste bani unui centru de copii cu dizabilitati. Pana aici, pentru un reporter, totul suna extrem de frumos, dar lipsit de importanta. Donatii se fac mereu, cu totii suntem constienti ca astfel de oameni cu probleme exista, faptul ca acesti studenti s-au gandit sa faca o „campanie de strangeri de fonduri” nu constituia un material publicabil. Dar de aici urmeaza partea putin mai interesanta (ceea ce constiinta si promisiunea catre amicul meu nu mi-a dat voie sa public). Acesti 8 „voluntari” erau sponsorizati de catre cele doua centre mai sus mentionate: sponsorizarile constau in faptul ca acestia organizau descutii prin cafenele, mancau la restaurant, se plimbau cu taxiul prin oras si mai apoi aveau sa stea doua saptamani in Scotia pe banii PATRIR.

Adevarata poveste

Ceea ce m-a indignat pe mine a fost urmatorul comentariu dat articolului meu de catre una dintre coordonatoarele proiectului LOFT…domnisoara Andra Tanase. Comentariu care vroia sa critice faptul ca eu am folosit ca si titlu ” Mult Zgomot pentru nimic”….comentariul este mai jos:

„Chiar daca exercitiul jurnalistic permite comentarii de tipul „mult zgomot pentru nimic,” este nedrept pentru acest proiect. Daca nimic se numeste constientizarea unor oameni despre conditia persoanelor cu dezabilitati, daca nimic se numeste o schimbare de perspectiva in randul unor tineri clujeni, daca nimic se numeste chiar si aceasta aparitie in presa, am putea poate fi de acord cu aceasta definitie a cuvantului ‘nimic'”

As vrea acum sa mentionez ca acest titul de „mult zgomot pentru nimic” a fost editat de catre Daniel Sirbu (seful departamentului Eveniment de la Informatia)….titlul dat de mine initial fusese mult mai dur. Dar nu asta e important si enervant ci faptul ca aceste personaje umanitare chiar cred ca ceea ce au facut timp de patru luni a fost folositor cuiva. Proiectul consta in strangerea de fonduri pentru un centru de copii cu handicap. Acest centru avea nevoie de 100 de milioane (lei vechi), iar umanitarii acestia au reusit sa stranga in patru luni 7 miioane, insa au cheltuit cu mult peste pentru organizarea campaniilor de „constientizare a populatiei”. Ceea ce este cel mai enervant este ipocrizia acestor personaje care arunca cu bani in strada pentru ca lumea sa observe cat suntem noi de multiculturalizati dupa care cer recunostinta si apreciere pentru toate eforturile lor. Da, va apreciem ca ati strans toate cele 7 milioane pentru acei copii intr-un interval de patru luni, dar va apreciem si mai mult ca dupa aceea v-ati „cinstit” cu o excursie in Scotia ca sa va odihniti dupa atata munca, evident tot pe banii institutiei. http://www.informatiacluj.ro/arhiva/98_959/eveniment/campanie_interculturala_pentru_copiii_cu_dizabilitati?comments#comments

2 comentarii leave one →
  1. iunie 14, 2008 8:22 am

    bingo! fuck’em, din pacate is cam multi ong-isti de genul asta.

  2. aprilie 5, 2009 11:27 pm

    chiar ca incepe sa-mi placa si mai mult de tine 😛 mai vreau… n-as crede ca asta ar fi singura ta problema… succes in continuare…

    „Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu asteapta”

    spor in continuare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: